Edward i Bella

Edward i Bella
Edward i Bella

četvrtak, 29. srpnja 2010.

JACOB BLACK


Jacob "Jake" Black je izmišljeni lik Sumrak serije spisateljice Stephenie Meyer. Opisan je kao domorodac Quileute plemena iz mjesta La Push, blizu Forksa, Washington. U drugoj knjizi serije, prolazi kroz transformaciju koja mu pomaže da se pretvara u vuka. U velikom dijelu knjiga on se natječe s Edwardom Cullenom oko Belline ljubavi.

Sadržaj i stvaranje
Prema Stephenie Meyer Jacob je bio zamišljen kao sredstvo kroz koje će Bella naučiti Edwardovu tajnu u Sumraku. No, Meyer, njen agent i urednik toliko su simpatizirali taj lik da su odlučili da mu daju veću ulogu u sljedećoj knjizi Mladi mjesec, gdje ga je Meyer nazvala 'najvećim darom koji mi je dao Mladi mjesec.'

''Jacob je bio moje prvo iskustvo gdje lik preuzima ulogu – mali lik se toliko razvija i živi da ga nisam mogla ostaviti u tako maloj ulozi...od samog početka čak i kad se pojavio u poglavlju broj 6 Sumraka, bio je tako živ. Svidio mi se. Više nego što je trebao za tako malu ulogu.”

Karakteristike
Fizički izgled

Jacob ima crvenkastosmeđu kožu, crnu kosu i tamne oči. U Sumraku je opisan kao visok oko 186 cm, petnaestogodišnjak, kose duge do ramena. Do Praskozorja Jacob je visok oko 210 cm i pun je mišića. U Mladom mjesecu otkriva da se može pretvoriti u vuka pa odreže svoju dugu kosu. Kasnije u Pomrčini malo pusti kosu jer misli da se to Belli više sviđa. To čini njegovo vučje krzno duže i razbarušenije nego od ostalih vukova. Rečeno je da je jako zgodan, opisan od Belle kao ‘skoro predivan.’ Nosi samo odrezane traperice ili kratke hlače s obzirom da se odjeća unisšti onda kada se transformira u vuka. Kao vuk, Jacobovo krzno je crvenosmeđe.

Osobnost i sposobnosti
Bella opisuje Jacoba kao ‘veselu osobu’ koja obuzima sve ljude oko njega. Kada se njegov lik uzdiže u Mladom mjesecu, on je opisan kao veseli, strastveni, avanturistički tip. Kada poželi pretvara se u vuka, a kad se naljuti onda se nenamjerno pretvara u vuka. Njegovo tijelo toplije je od ljudskoga, doseže skoro do 43 ºC što mu omogućava da izdrži vrlo hladno vrijeme. Njegovo tijelo se vrlo brzo i zaliječi, može telepatski komunicirati s ostalima u čoporu kada su svi u obličju vukova, fizički je jači i brži od bilo kojeg čovjeka. Vukodlaci ne stare ako se na vrijeme pretvore u vuka, no njegovo tijelo je doseglo starost od 25 godina. Kada počnu svoju transformaciju, mogu se utisnuti – način na koji pronalaze svoju srodnu dušu – na nekoga i ponašaju se na način na koji ih ta osoba treba, bilo da je to zaštitnik, ljubavnik, brat. Jacob se tako utisne na Edwardovu i Bellinu kćer Renesmee u Praskozorju.


Izbor glumca (kasting)
Taylor Lautner glumi Jacoba Blacka u Sumraku. Prema velikim fizičkim promjenama ovog lika od Jacoba iz Sumraka i Jacoba iz Mladog mjeseca, redatelj Chris Weitz razmišljao je da zamijeni Lautnera s nekim drugim tko bi bolje predstavljao ‘novog, većeg Jacoba Blacka’. U namjeri da zadrži ovu ulogu Lautner je rekao: ‘Vježbao sam. Vježbao sam od dana kada smo završili snimanje Sumraka. Vagao sam se danas i imam 20 kg više i rekao sam da ću imati još 5 više dok ne počne snimanje.’ U siječnju 2009. Weitz i Summit Entertainment objavili su da Lautner ostaje glumiti Jacoba u Mladom mjesecu.

1 komentar: