Edward i Bella

Edward i Bella
Edward i Bella

četvrtak, 29. srpnja 2010.

EDWARD CULLEN


Edward Cullen (Edward Anthony Masen) je izmišljeni lik iz Sumrak serije spisateljice Stephanie Meyer. On je glavni lik u knjigama Sumrak, Mladi mjesec, Pomrčina i Praskozorje, kao i u fimovima Sumrak te u nedovršenoj noveli Ponoćno sunce, koja prepričava Sumrak iz Edwardove perspektive. Edward je vampir koji se tijekom Sumrak serijala zaljubi, oženi i ima dijete s Bellom Swan, mladom ljudskom tinejdžerkom koja kasnije izabere da postane vampir.

Sadržaj i stvaranje
Razvoj ovog lika bio je inspiriran Gilbertom Blythom, Fitzwilliamom Darcyjem i Edwardom Rochesterom – posebno ovim potonjim, koji se isto kao i Edward Cullen, vidio kao »čudovište«.

Karakteristike
Edward je opisan u knjizi i preko Belle kao šarmantan, pristojan, odlučan i vrlo tvrdoglav. Ponaša se zaštitnički prema Belli i stavlja njenu sigurnost, ljudskost i dobrobit na prvo mjesto. Često previše analizira situacije i ima tendenciju pretjerivati, posebno u situacijama gdje je Bellina sigurnost ugrožena. Često govori kao da živi u ranim godinama dvadesetog stoljeća. Edward sebe vidi kao čudovište, no nakon što se zaljubi u Bellu, očajno želi da je čovjek, a ne vampir.

Fizički izgled
Kao i svi vampiri u Sumraku, Edward je opisan kao nemoguće predivan. Na različitim mjestima u seriji knjiga, Bella ga uspoređuje s mitskim grčkim bogom Adonisom. Njegova je koža ‘poput mramora’ – jako blijeda, ledeno hladna i svjetluca na suncu. Opisuje njegove crte lica kao savršene i četvrtaste – visoki obrazi, jaka čeljust, ravni nos i pune usne. Njegova kosa, koja je uvijek razbarušena, ima neobične brončane pramenove koje je naslijedio iz svog ljudskog života od svoje biološke majke. Njegove oči, nekada zelene, sad su opisane kao topazne. Njegov izgled se mijenja ako je dugo bez hrane: njegove oči potamne, skoro pocrne i ljubičaste ozljede se pojave ispod očiju. Edward je visok 188cm, vitak no snažan.

Vampirske osobine, sposobnosti i interesi
Edward, kao i svi vampiri iz serije Sumrak, posjeduje nadljudsku snagu, brzinu, izdržljivost i okretnost i opisan je kao neljudski predivan. Njegov miris i glas iznimno su privlačni Belli, toliko da je on ponekad sasvim slučajno odvede u neodoljivu omamu. U Sumraku, Edward objašnjava da poput drugih vampira, ne mora disati no on to čini iz čiste navike i da izrazito pomaže da možeš omirisati svoje okruženje. Ne može probaviti ljudsku hranu i uspoređuje kao da čovjek jede zemlju. Isto kao i drugi vampiri, Edward ne može spavati.

Uz osobine koje dijeli sa svojom vrstom, Edward ima neke posebne sposobnosti. On je najbrži od svih Cullena, sve ih može pretrčati. Možda zbog talenta empatije iz svog ljudskog života, Edward može čitati misli svih onih koji su nekoliko kilometara od njega; osim Bellinih misli, što je Meyer opisala zbog razloga jer je Bellin um vrlo privatan. Isto tako Edward još uvijek govori i ima manire iz doba kada je živio kao čovjek.

Edward je vrlo muzikalan, svira klavir poput pravog virtuoza. Voli razne vrste glazbe uključujući klasiku, jazz, metal, alternativni rock, punk rock no ne voli country glazbu. Više voli indie rock nego klasični i jednako cijeni rock i klasiku. On spominje u Sumraku da više voli glazbu pedesetih nego šezdesetih, ne voli glazbu sedamdesetih, a glazba osamdesetih je ‘podnošljiva’.
Njegov je hobi sakupljanje automobila. Posjeduje Volvo S60 R i Aston Martin V12 Vanquish kao auto za ‘posebne prilike’. Poklonio je svojoj sestri Alice Porsche 911 Turbo kao poklon u Pomrčini. Kupio je i motor kako bi se mogao voziti uz Bellu, no dao ga je Jasperu jer je shvatio da je vožnja motorom hobi koji ona voli dijeliti sa Jacobom.

Film
Izbor glumca (kasting)

Prije nego su izabrali tko će glumiti Edwarda u filmu Sumrak 2008 godine, Meyer je rekla, ‘Iako je teško izabrati glumca za njega, još je teže jer sam jako strastvena oko njega. Jedini za koga mislim da bi mogao glumiti Edwarda Cullena je ... (bubnjevi)....Henry Cavill.’’ Kada je Summit Entertainment u srpnju 2007. godine odlučio snimati film Meyer je rekla: ‘Najrazočaravajuće mi je bilo to što sam izgubila svog Edwarda’, jer je Cavill tada imao 24 godine i bio je realno prestar da bi glumio ovu ulogu. Meyer je rekla na svojoj web-stranici da je izbor pao na četiri najpopularnija izbora fanova i to su bili Hayden Christensen, Robert Pattinson, Orlando Bloom i Gerard Way. Dana 11. 12. 2007. godine bilo je objavljeno da će Pattinson glumiti Edwarda, on je glumio Cedrica Diggoryja u Harry Potteru. Erik Feig, Summit Entertainment, predsjednik produkcije je rekao: ‘Uvijek je izazov naći pravog glumca za dio nečega što je tako vidljivo u mašti naših čitača. No uzeli smo si veliku odgovornost i sigurni smo da smo sa Robom Pattinsonom našli savršenog Edwarda za našu Bellu u Sumraku. Meyer je rekla: ‘Uzbuđena sam zbog Summitovog izbora za Edwarda. Ima samo nekoliko glumaca koji mogu izgledati opasno i predivno u isto vrijeme, a još ih je manje u mojoj glavi koji bi mogli glumiti Edwarda. Robert Pattinson će biti nevjerojatan’.

Redateljica Sumraka, Catherine Hardwicke rekla je o cijelom kasting procesu da ‘svi imaju idealnu viziju Edwarda. Bili su bijesni oko toga koga ću izabrati. Starije žene su govorile ‘bolje ti je da pogodiš pravoga’. Rekla je da nije bila previše opčinjena slikom od Pattinsona, no za njegovu audiciju ljubavne scene sa Kristen Stewart je rekla ‘bilo je električno. U sobi se dogodio kratki spoj, nebo se otvorilo, i ja sam rekla ‘ovo će biti dobro’.’ Pattinson je priznao: ‘nisam imao nikakvu ideju kako odglumiti dio za koji sam išao na audiciju, i dobra je stvar bila da sam to saznao na audiciji. Nakon toga zbilja sam želio tu ulogu iako nisam znao ni kakva je. Nisam pročitao knjige. I samo od tog dijela sam bio ‘želim taj posao’ Više je to bilo zbog Kristen.’’ Rano 2008. Pattinson je govorio u Entertainment weeklyju o fanovima koji su bili protiv njegovog kastinga: ‘prestao sam čitati blogove i ratne fan stranice nakon što sam vidio natpise ‘molimo, netko drugi’. Otkrio je Evening Standardu da ‘knjige imaju puno sljedbenika, i već sada imam torbe pune pisama od ljutih fanova koji mi govore da nema šanse da mogu glumiti Edwarda jer sam ja Diggory. Nadam se da ću im dokazati suprotno.’

Nema komentara:

Objavi komentar