Edward i Bella

Edward i Bella
Edward i Bella

četvrtak, 22. srpnja 2010.

SUMRAK SAGA

Sumrak je serijal od četiri vampirsko/fantastična romana koje je napisala američka književnica Stephenie Meyer. U početku ga je odbilo 14 agenata, no postao je instantni bestseller kad je bio izdan u tvrdim koricama 2005. godine. Do danas je diljem svijeta prodano 17 milijuna primjeraka te je preveden na 37 jezika.

Ova tetralogija slijedi život Isabelle "Belle" Swan – 17-godišnjakinje koja se iz Phoenixa, Arizona preselila u gradić Forks, Washington, te se u toj novoj sredini njezin život drastično mijenja nakon što se zaljubi u vampira koji se zove Edward Cullen.

KORICE (naslovna strana Sumraka): Stephenie Meyer je napomenula da jabuka predstavlja zabranjeno voće iz Knjige postanka. Simbolizira Bellinu i Edwardovu ljubav koja je zabranjena, slično voću Drva spoznaje dobra i zla (Postanak 2:17). Također predstavlja Bellinu spoznaju dobra i zla.

Radnja

Sumrak

Bella Swan se seli iz Phoenixa, Arizona u Forks, Washington kako bi živjela sa svojim ocem, dok bi njezina majka u međuvremenu mogla putovati sa svojim novim suprugom koji je igrač bejzbola u maloj ligi. Nakon selidbe u Forks Bellu počinje neodoljivo privlačiti misteriozni i zgodni dečko Edward Cullen. Nakon nekog vremena saznaje kako je on član vampirske obitelji koja pije samo krv životinja umjesto krvi ljudi. Edward i Bella se zaljubljuju. U međuvremenu se pojavljuje James, sadistički vampir iz jednog drugog kovena, koji želi popiti Bellinu krv. Edward i ostali Culleneni brane Bellu. Nakon toga Bella bježi u Phoenix u Arizoni gdje se ona na prevaru suprotstavlja Jamesu koji ju pak pokuša ubiti. Bella je teško ranjena, ali ju Edw

ard spasi nakon čega se vraćaju u Forks.

Mladi mjesec

Edward i njegova obitelj napuštaju Forks jer Edward vjeruje kako ugrožava Bellin život. Bella pada u duboku depresiju sve dok ne razvije jako prijateljstvo s vukodlakom Jacobom Blackom. Jacob i drugi vukodlaci iz njegovog plemena moraju je zaštiti od Victorie – vampirice koja želi osvetiti smrt svoga dečka Jamesa tako Bellinom smrti. Nakon što se dogodi nesporazum Edward povjeruje kako je Bella mrtva. Edward se odlučuje na samoubojstvo u Volterri u Italiji, ali ga ipak zaustavljaju Bella i Alice, koja je Edwardova sestra. Tada se sastaju s Volturima – moćnim kovenom vampira – te su pušteni pod uvjetom da Bella postane vampirom u skoroj budućnosti. Bella i Edward su ponovno zajedno, a Cullenovi se vraćaju u Forks.

Pomrčina

Vampirica Victoria (Jamesova cura iz Sumraka) je stvorila vojsku novorođenih vampira kako bi krenula u bitku protiv obitelji Cullen, te ubila Bellu. U međuvremenu, Bella je prisiljena izabrati između svoje veze s Edwardom i svoga prijateljstva s Jacobom. Edwardova vampirska obitelji i Jacobovo pleme vukodlaka udružuju snage kako bi uspješno uništili Victoriu i njezinu vampirsku vojsku. Na kraju Bella ipak izabire Edwardovu ljubav umjesto Jacoba, te se pristaje udati za njega.

Praskozorje

Bella i Edward su se vjenčali, ali je njihov medeni mjesec skraćen nakon što Bella otkriva kako je trudna. Njezina trudnoća brzo napreduje, što nju čini jako slabom. Prilikom porođaja skoro umire kako bi na svijet donijela svoju i Edwardovu polu ljudsku i polu vampirsku djevojčicu Renesmee, ali Edward ipak Bellu mora inficirati svojim otrovom kako bi spasio njezin život da ju pretvori u vampira. Vampir iz jednog drugog kovena vidi Renesmee te zbog zabune misli kako je ona "besmrtno dijete" čije je postojanje protivno vampirskom zakonu, te obavještava Volture. Cullenovi sabire vampire svjedoke koji mogu potvrditi kako Renesmee nije besmrtno dijete. Nakon napete konfrontacije Cullenovi i njihovi svjedoci uspijevaju uvjeriti Volture kako dijete ne predstavlja nikakvu opasnost vampirima i njihovoj tajnosti, zbog čega su pušteni na miru.

Romani su napisani u stilu pripovijedanja u prvom licu, prvenstveno kroz Bellin pogled na stvari i njezina razmišljanja, dok su epilog trećeg romana, te dio posljednjeg romana ovog serijala napisani s Jacobova gledišta.

Buduće knjige

Stephenie Meyer je na početku planirala napisati i knjigu koja je trebala pratiti knjigu Sumrak, a koja bi se zvala Ponoćno sunce. Ponoćno sunce bi bila ista priča kao i u romanu Sumrak, samo što bi pričala priču sa stajališta Edwarda Cullena. Autorica je izjavila kako će Sumrak biti jedini roman kojeg planira prepisati kako bi bio s Edwardovog stajališta. No, nakon nekog vremena je kopija prvih 12 poglavlja Ponoćnog sunca ilegalno dospjela na internet u svome šturom formatu. Stephenie Meyer je od tada postavila ovih 12 poglavlja tog romana na svoju web-stranicu kako se njezini obožavatelji ne bi osjećali krivim zbog toga što ih čitaju, te je od tada ovaj projekt odgodila na neodređeno vrijeme zbog toga kako se osjećala u svezi sa situacijom koja se stvorila oko tog romana.

Iako trenutno nema planova to učiniti, autorica je izjavila kako će, ako ikad bude nastavila pisati nove romane koji bi se vezali na serijal Sumrak, pisati sa gledišta Leahe Clearwater ili Renesmee Cullen.

ADAPTACIJE SERIJALA U FILM

Scenarij po romanu Sumrak je napisala Melissa Rosenberg, dok je film snimila tvrtka Summit Entertainment. Film je režirala Catherine Hardwicke, dok su glavne uloge pripale Kristen Stewart koja je u njemu glumila Bellu, te Robertu Pattinsonu koji je glumio Edwarda Culluma. Ovaj je film objavljen u SAD-u 21. studenog 2008. godine.

Sumrak saga: Mladi mjesec objavljen je 20. studenog 2009. također od strane Summit Entertainmenta, s istom postavom glumaca (scenarist: Melissa Rosenberg, redatelj: Chris Weitz).

Sumrak saga. Pomrčina objavljen je 30. lipnja 2010. također s istom postavom glumaca i od Summit Entertainmenta (scenarist: Melissa Rosenberg, redatelj: David Slade).

Nema komentara:

Objavi komentar