Edward i Bella

Edward i Bella
Edward i Bella

petak, 23. srpnja 2010.

BELLA SWAN




Isabella Marie "Bella" Swan (kasnije Bella Cullen) je izmišljena protagonistica Sumrak serije, spisateljice Stephanie Meyer. Sumrak serija, koja sadrži novele Sumrak, Mladi mjesec, Pomrčina i Praskozorje je primarno rađeno iz Belline perspektive.

Sadržaj i stvaranje

Bellin lik i Sumrak serije se vrte oko sna Stephenie Meyer u kojem 'prosječna djevojka' i 'predivni, svjetlucavi...vampir...intenzivno razgovaraju na livadi u šumi. U ovom snu ovaj par razgovara o teškoćama koje proizlaze iz činjenice da se oni zaljubljuju jedno u drugo dok...je ovom vampiru posebno privlačan miris njene krvi i teško mu je da se suzdrži od toga da je ne ubije.


Meyerini likovi isprva nisu imali imena; tada ih je zvala ‘on’ i ‘ona’, umjesto Edward Cullen i Bella, jer je to bilo praktičnije da ‘ne izgubi san.’ Ime ‘Isabella’ došlo je kaže Meyer ‘nakon što sam toliko vremena provela sa ovim likom počela sam je voljeti kao kćer...inspirirana tom ljubavi, dala sam joj ime koje sam čuvala za svoju kćer...Isabella.’


Bella je bila dobro prihvaćena u novoj školi u Forksu, posebno od strane muške populacije, što je bilo inspirirano Meyerinim pravim životom kad je išla iz srednje škole na fakultet. U usporedbi sa tranzicijskim iskustvom Meyer je rekla da je njezin odlazak na fakultet 'podigao cijenu do krova' komentirajući da 'ljepota je puno subjektivnija nego što se to misli.'

Karakteristike
Fizički izgled

Bella je u novelama prikazana kao vrlo blijeda, smeđe kose i čokoladno smeđih očiju, srcolika lica. Osim toga bolji opis ne postoji u knjigama. Stephenie Meyer objasnila je to kao ‘izostavila sam detaljni opis Belle kako bi svatko tko čita knjigu lakše stao u njezine cipele’, No iako kaže da je Bellin izgled otvoren bilo kakvoj interpretaciji, ipak je na svojoj stranici stavila svoj osobni opis koji glasi:

"Jako svjetle puti, duge, ravne tamno smeđe kose i čokoladno smeđih očiju. Njezino je lice srcolikog oblika – široko, visoko čelo, razmaknute oči, izražene jagodične kosti, tanak nos, uska čeljust sa izraženom bradom. Njezine usne su malo neproporcionalne, punije za njezinu čeljust. Njene obrve tamnije su od njene kose i ravnije, ne idu u visoki luk. Visoka je 163 cm, vitka bez nekih mišića, i ima oko 50-tak kilograma. Ima kratke nokte jer ima naviku gristi ih kad je nervozna."


Bella isto tako ima ožiljak u obliku mladog mjeseca na ruci kada ju je ugrizao James. Ožiljak je opisan kao vrlo blijed, nekoliko stupnjeva hladniji do ostatka tijela i lagano svjetluca. Nakon što Edward Bellu pretvori u vampira u Praskozorju, kako bi bila u skladu sa ostalim vampirima, njezin se izgled obogaćuje, oči poprimaju crvenu boju i koža joj postaje izrazito svijetla.

Osobine, osobnosti i sposobnosti
Bella je opisana kao smotana i tvrdoglava. Ima prilično zatvoren um, što je razlog zašto Edward ne može čitati njezine misli. Isto tako je loša lažljivica no ponekad može biti dobra glumica. Bella se onesvijesti na miris krvi, no to joj ne smeta kada postane vampir. Meyer je rekla da je Bellina mana u Pomrčini to što ne poznaje sebe dovoljno dobro. Nakon što postane vampir ima mnogo jasniju sliku svijeta. Vrlo se dobro kontrolira što joj daje mogućnost da ignorira miris ljudske krvi na svom prvom lovu. Njen zatvoren um bio je sposoban onemogućiti neke vampirske mentalne sposobnosti dok je bila čovjek što se razvija kada postane vampir; njezine sposobnosti se jačaju pomažući joj da stvori štit oko sebe i onih koji su oko nje od svih onih vampira koji imaju moć upravljanja umovima. Pred kraj Praskozorja ona uspjeva izbaciti taj štit iz sebe i zaštiti one dalje od nje. Edward je opisuje kao vrlo elegantnu, kao usporedbu za njezinu prijašnju smotanost.

Izbor glumca (kasting)
U filmskoj adaptaciji Bellu glumi Kristen Stewart. Meyer je rekla da je bila jako uzbuđena da će Stewart glumiti Bellu jer ima iskustva s raznim ulogama jer u knjigama ima puno različitih žanrova. Bella je bila dosta negativno prihvaćena od strane kritike.

Nema komentara:

Objavi komentar