Edward i Bella

Edward i Bella
Edward i Bella

ponedjeljak, 12. srpnja 2010.

Stephenie Meyer



STEPHENIE MEYER (rođena u Hartfordu, Connecticut, 24. prosinca 1973.) američka je književnica, autorica fantastičnih romana o vampirima Sumrak, Mladi mjesec, Pomrčina i Praskozorje. Također je autorica SF romana The Host (prema kojem će se također snimiti film) koji je objavljen 6. svibnja 2008. Prati priču Melanie Stryder i Wanderera, dvije duše u jednom tijelu, koje su prisiljene raditi zajedno da mogu spasiti Jareda, bjegunca kojeg obje vole.


Jedna od Meyerinih priča je objavljena u knjizi Prom Nights form Hell, fantastične priče o maturalnoj zabavi, koja je objavljena 10. travnja 2007.

Meyer je odrasla u Phoenixu, Arizona u velikoj obitelji. Imala je petero braće i sestara s kojima je odrasla: Emily, Heidi, Paul, Seth i Jacob. Ona je »posudila« njihova imena za roman Sumrak. Pohađala je Brigham Young University u Provu, Utah, gdje se istaknula u engleskom jeziku. Upoznala je svojeg muža Christiana, koji je nosio nadimak »Pancho«, kada je odrastala u Arizoni, a vjenčali su se 1994. Imaju tri sina: Gabe, Seth i Eli.


Meyer je članica Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Izjavila je da je stroga kad je u pitanju njena vjera te ne pije alkohol niti puši. Također je izjavila da njena vjera utječe na njen rad.


Prije Sumraka nije napisala niti kratku priču. Željela je studirati pravo jer nikada nije mislila postati spisateljica.


Trenutno živi u Cave Creeku u Arizoni te također ima kuću na Marrowstone Islandu u Washingtonu.


Meyer kaže da joj je ideja o Sumraku došla 2. lipnja 2003., u snu o ljudskoj djevojci i vampiru koji je bio zaljubljen u nju, no žeđao je za njenom krvlju, koji je smješten u 13. poglavlju knjige. U tri mjeseca je transformirala svoj san u kompletan roman, no nikada ga nije namjeravala objaviti. Njezina je sestra bila oduševljena romanom i nagovorila je Stephenie da rukopis pošalje književnim agencijama.


Grad Forks, gdje je smještena radnja Sumraka, dobio je mnogo pažnje u cijelom svijetu, a postoji i »Stephenie Meyer Day« koji se slavi na Bellin rođendan, 13. rujna.

Nema komentara:

Objavi komentar